Friday, December 21, 2018

Focaccia

🇺🇸Last night in my condo we had an international xmas party, where everybody had to bring a typical dish of the original coutry. As italian, i decided to bring some focaccia bread!
I learnt to do this focaccia bread on a facebook page for the Thermomix recipes (Bimby Vegan) and it's definitely the best focaccia ever! It looks like the one you can eat in a bakery in the South of Italy.
Ingredients:
-1 raw potato
-20 gr of active yeast
-600 gr of flour
-1 tbs of salt
-1 tbs of sugar
-450 gr of water
In a food processor (i use thermomix) put cutted raw potato with the yeast and chop very very very well. Potato must become almost liquid.
Than add flour, sugar, salt and water and knead very well (i used the specific kneading program for thermomix). You will have the same dough of the pizza. Pour the dough into a bowl, cover it with plastic wrap and let it rise at room temperature, for about 2 hours.When ready, put in a baking pan (preferably a rectangular one) and begin to straighten it with the wet fingertips , distributing it evenly, until it covers the entire surface and sides. When finished, cover with plastic wrap and let rise for another hour in the oven turned off. Once the waiting time is over, poke holes in the dough using the tips of your fingers covered in oil. Sprinkle it with oil, rosemary and salt. I made another focaccia with tomatoes and olives. For this, cut the cherry tomatoes in half and press them into the surface of the dough. Do the same with the olives. Do this operation before the second time rising, so tomatoes and olives will go deep in the dough. Add a pinch of salt, oregano and a little bit of olive oil.
Your focaccia bread is ready to be baked in oven at 180 °C (356 F) for about 30 minutes. Check if ready by looking through the window of the oven, without opening it. When ready and still hot, cover it with aluminium foil and a rag till it cools down. 


🇮🇹Ieri sera nel mio condominio c’è stata una festa di Natale a tema internazionale. Ognuno ha portato qualcosa di tipico del proprio paese di origine. Io, in quanto italiana, ho deciso di portare la focaccia!
Ho imparato a fare questa focaccia prendendo la ricetta dalla pagina Bimby Vegan e per me è la migliore in assoluto.
Ingredienti:
-1 patata cruda
-20 gr di lievito
-600 gr di farina
-1 cucchiaio di sale
-1 cucchiaio di zucchero
-450 gr di acqua
Frullare bene la patata con il lievito (dovrà diventare quasi liquida), quindi aggiungere la farina, lo zucchero, il sale e l'acqua ed impastare bene (io ho usato il programma apposito del Bimby). Una volta pronto l'impasto, lasciare lievitare circa due ore e poi stenderlo in una teglia con le mani umide. Una volta steso, lasciare lievitare ulteriormente l'impasto per circa un'ora in forno spento.
Condire con olio, sale e rosmarino prima della cottura. Ho fatto una seconda versione con pomodorini ed olive. In questo caso affondare bene i pomodorini tagliati a metà e le olive prima della seconda lievitazione, così poi saranno ben incorporati nell'impasto. Condire con olio, sale e origano.
Mettere in forno a 180°C per circa 30 minuti, ma controllate la cottura dal vetro senza aprire lo sportello.
Una volta pronte le focacce, lasciarle raffreddare coperte con un foglio di alluminio e uno straccio.


 

 

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